Vladin prijedlog - Odbijen!

U ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u srijedu, 28. listopada 2020. održan je sastanak sindikata koji predstavljaju zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi i predstavnika Vlade o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Vlada je predložila da se odgodi planirano povećanje osnovice plaća za 01. siječnja 2021. i da se raspravlja o visini božićnice kao jednog od materijalnih prava.

Svi sindikati su jednoglasno odbili prijedlog Vlade jer smatraju njihov prijedlog neprihvatljiv posebice sada u okolnostima s nikad gorom epidemiološkom situacijom, gdje treba  razmišljati kako ljudima zahvaliti za ono što rade.

Predsjednica Glavnog vijeća Anica Prašnjak istaknula je u ime medicinskih sestara i medicinskih tehničara da ponuda Vlade ne dolazi u obzir, dapače, Sindikat zahtjeva stimulaciju svim medicinskim sestrama koje trenutno rade na rubu izdržljivosti, ulažu nadljudske napore da se zbrinu svi pacijenti u bolnicama oboljeli od Covid-19.

U ovim uvjetima, gdje se radi u teškim uvjetima, pod velikim stresom nezamislivo je prihvatiti bilo kakvu ponudu Vlade o uskraćivanju materijalnih prava.

U nastavku dana Predsjednica Glavnog vijeća dala je i izjavu za medije u vezi trenutne situacije u zdravstvu, gdje je evidentan nedostatak zdravstvenih radnika gdje najviše ispaštaju pacijenti kao i radnici kojima je sve teže raditi u uvjetima gdje je sve više oboljelih, a sve manje osoblja.

U KB Dubravu na ispomoć je došlo osam medicinskih sestara, no to nije dovoljna pomoć i spas u trenutnoj situaciji kada svaki dan se bolnica sve više puni pacijentima pozitivnim na Covid 19.

O problemima i stanju u bolnici koji su navedeni u anonimnim pismima, Predsjednica Glavnog vijeća je navela da nije problem u pismu već u nedostatku zdravstvenih radnika koji trebaju zbrinuti bolesnike.

Jutarnji list, Sindikati odbili ponudu Vlade

dnevnik.hr, U Dubravu na ispomoć stiglo - osam sestara: "To nije nikakva pomoć, preko noći nam dođe 260 pacijenata"

 

izvor: hssms-mt com