Dodatak II Kolektivnom ugovoru

 

 Poštovane kolegice i kolege,

danas je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata na kojem je ministar zdravstva Milan Kujundžić došao sa prijedlogom da izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koje su bile parafirane u srpnju ove godine, obrazložimo predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću te da mu istom prilikom izložimo i ostale probleme u sustavu zdravstva.

Na sastanku su nakon argumentirane rasprave parafirane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Istom prilikom smo predsjednika Vlade RH upoznali s činjenicom da nam predstoje pregovori za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama, odnosno osnovicu plaće te ostala materijalna prava, kao i pitanje koeficijenata složenosti poslova, a isto tako i odredbe članka 49. Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vezano uz prekovremeni rad.

Sastanak s predsjednikom Vlade RH naš je Sindikat zatražio još u svibnju ove godine, kako bismo, kao jedan od reprezentativnih sindikata u djelatnosti zdravstva, ukratko prezentirali probleme koji su u zdravstvenom sustavu brojni i više nego zabrinjavajući.

Međutim, do sada, kao što nam se potvrdilo i u srpnju ove godine, kada Vlada nije prihvatila parafirane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, za sustav zdravstva od strane predstavnika Vlade RH, nije bilo sluha.

Današnjim parafiranjem izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja dogovoreno je, između ostalog, povećanje dodataka za posebne uvjete rada za 3% te dodatka zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi za 4% s primjenom od 1. rujna ove godine.

Ovom prilikom želimo napomenuti da je ovo samo jedan korak u borbi za dostojanstvo medicinskih sestara i medicinskih tehničara te ostalih djelatnika u zdravstvu, te da nas vrlo skoro očekuju pregovori za osnovicu plaće, prema riječima ministra rada i mirovinskog sustava, Josipa Aladrovića, pregovori bi trebali započeti u iduća dva tjedna. Također nas očekuje i rješavanje pitanja koeficijenata, a i prekovremenog rada.

Zahvaljujemo svima vama, posebno sindikalnim povjerenicima i članovima sindikalnih podružnica, kao i svima koji su se odazvali i podržali naše akcije „5 do 12“  jer smo navedenim pritiskom uspjeli privući pažnju i pokazati Vladi RH  u kakvom je stanju sustav zdravstva danas.

Vjerujemo kako ćemo zajedničkim snagama u predstojećem nam razdoblju uspjeti učiniti još jedan korak dalje najprije po pitanju osnovice, a onda i ostalih pitanja koja još nisu riješena.

U prilogu vam šaljemo parafirani Dodatak II Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a potpisivanje očekujemo oko 25. rujna ove godine, nakon što prođu sve propisane procedure.

Za sve daljnje informacije kao i dosada stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačno Vas pozdravljam.

 

Anica Prašnjak, bacc. med. techn.

Predsjednica Glavnog vijeća

>>> Dodatak II kolektivnom ugovoru