Priopćenje medijima

u nastavku obavijesti pročitajte priopćenje u/s aktulanih događanja...

Zagreb, 03. 09. 2019.

 

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Ministarstvo zdravstva

zastrašuju zaposlene u zdravstvu

Danas je u medijima objavljeno kako Ministarstvo zdravstva na adrese svih bolnica u zemlji šalje dopis u kojem se navodno pojašnjava i da se zaposlenici navedene tri bolnice koji obustave rad na najduže pola sata ne smiju okupljati jer bi u tom slučaju to bio štrajk, a štrajk nije prijavljen. Dopis se, navodno, temelji na mišljenju koje je izradilo Ministarstvo rada u kojem stoji da je dnevni polusatni odmor radnika plaćen od strane poslodavca te da se temeljem te činjenice ima smatrati radnim vremenom.

 

Koristimo priliku naglasiti kako Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara ni u jednom trenutku nisu pozvali svoje članove niti zaposlene u zdravstvu na obustavu rada, niti svojim djelovanjem krše zakon.

Naime, sukladno odredbama Zakona o radu, svaki radnik ima pravo na stanku ili pauzu na odmor od rada u trajanju od najmanje pola sata koju ima pravo koristiti kako hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove odnosno prostora poslodavca i to neovisno o poslu koji obavlja. Dakle, poslodavac nema pravo radniku ograničiti gdje niti na koji način će koristiti svoju stanku.

Dapače,  sindikalni poziv bi trebalo sagledati  iz posve suprotnog ugla: sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu, što znači na način kojim poslodavcu neće napraviti nikakvu financijsku štetu. Dakle, nema štrajka prije samog štrajka, a ako se postigne zadovoljavajući dogovor, neće ga ni biti.

Stoga ovakvo postupanje smatramo nedopustivim od strane predstavnika Vlasti jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata kako bi se onemogućila  provedba započetih aktivnosti.  

                                              

                                                                       Predsjednik SSZSSH,  Stjepan Topolnjak

Predsjednica GV HSS MS-MT, Anica Prašnjak