Sastanak sa ministrom zdravstva

U utorak 29. siječnja 2019. je održan sastanak u Ministarstvu zdravstva vezano uz sve učestalije napade na radnike u zdravstvenim ustanovama.

 

 

29.01.2019.

Priopćenje sindikata nakon sastanka s ministrom zdravstva

 

U utorak 29. siječnja 2019. je održan sastanak u Ministarstvu zdravstva vezano uz sve učestalije napade na radnike u zdravstvenim ustanovama.

 

Sastanku su prisustvovali ministar zdravstva sa suradnicima,  te sa sindikalne strane predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara i Hrvatskog liječničkog sindikata.

 

Obje strane osudile su nažalost sve učestalije napade na radnike u sustavu zdravstva i u tom smislu zauzeli zajednički stav da je nužno podignuti razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

 

Hoće li to biti uvođenjem kamera, zaštitarskih službi, osoba zaduženih za sigurnost radnika, povećanjem broja zaposlenih ili nekog drugog oblika podizanja sigurnosti ovisit će o vrsti ustanove i  načinu provođenja djelatnosti.

 

Također je konstatirano da iako je kaznenim zakonom uvedena zaštita zdravstvenih radnika, ona ne pokriva sve okolnosti niti sve radnike u sustavu zdravstva, stoga će se proširenje zaštite i sigurnosti zaposlenika dodatno regulirati Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja čiji pregovori uskoro počinju.

 

U tom smislu sindikat je predložio uvođenje obveze poslodavca da osigura i pravnu i psihološku pomoć radnicima u sustavu zdravstva u incidentnim situacijama.

 

Sindikati su naglasili i potrebu da zajedničkim nastojanjima i ministarstva i zdravstvenih ustanova te radnika u zdravstvu, razinu sigurnosti treba podići za sve zaposlene u zdravstvu i na taj način zdravstvene ustanove učiniti sigurnijim mjestima za pružanje zdravstvene zaštite za sve korisnike usluga u zdravstvenom sustavu.

 

Slijedeći tjedan očekujemo još jedan sastanak socijalnih partnera na kojem ćemo detaljnije razraditi ove stavove, a potom i početak kolektivnih pregovora.

 

 

 

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske

 Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara

Hrvatski liječnički sindikat